
Suroviny
2 porce
- 1 hrnek rýže (kulatozrnné)
- 2 dl bílého polosladkého vína
- olivový olej
- máslo
- drůbeží vývar
- parmazán
- šafrán (1g balení)
- šalotka (cibule)
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Na pánev dáme olivový olej a nakrájíme na jemno šalotku (cibuli) a dáme do pánve. Až šalotka zesklovatí, přidáme rýži. Nejlépe kulatozrnnou, vhodnou na rizoto, má hodně škrobu a rizoto je pak krásně krémové. Rýži necháme trochu osmažit. Přidáme pepř a sůl.
-
Potom přidáme 2 dl bílého vína, vyhněte se vínům s přívlastkem. Stačí obyčejné suché nebo polosladké víno.
Pak přidáme šafrán.
Až se víno vypaří, začneme podlévat vývarem. Tak dlouho, dokud rýže nebude na povrchu krásně jemná a vláčná a uvnitř lehce křupavá. -
Sporák vypneme, přidáme plátek másla a nastrouhaný parmazán. Jemně ho vmícháme a necháme pod pokličkou chvilku odpočinout. Mezitím připravíme talíře.
-
Rizoto dáme na talíř, lehce ještě pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.