Šafránové rizoto

78
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 hrnek rýže (kulatozrnné)
2 dl bílého polosladkého vína
olivový olej
máslo
drůbeží vývar
parmazán
šafrán (1g balení)
šalotka (cibule)
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na pánev dáme olivový olej a nakrájíme na jemno šalotku (cibuli) a dáme do pánve. Až šalotka zesklovatí, přidáme rýži. Nejlépe kulatozrnnou, vhodnou na rizoto, má hodně škrobu a rizoto je pak krásně krémové. Rýži necháme trochu osmažit. Přidáme pepř a sůl.

  2. Potom přidáme 2 dl bílého vína, vyhněte se vínům s přívlastkem. Stačí obyčejné suché nebo polosladké víno.
    Pak přidáme šafrán.
    Až se víno vypaří, začneme podlévat vývarem. Tak dlouho, dokud rýže nebude na povrchu krásně jemná a vláčná a uvnitř lehce křupavá.

  3. Sporák vypneme, přidáme plátek másla a nastrouhaný parmazán. Jemně ho vmícháme a necháme pod pokličkou chvilku odpočinout. Mezitím připravíme talíře.

  4. Rizoto dáme na talíř, lehce ještě pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.