Suroviny
8 porcí
- 600 g očištěných hřibů (použila jsem klouzky)
- 600 g očištěné cukety
- 200 g Eidamu
- 4 lahůdkové cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce granulovaného česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 lžíce strouhanky
- 4 lžíce dětské krupičky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lžičky mletého pepře
- sůl
- 3 lžíce oleje na osmažení hub
- 1 lžíce oleje na pomazání papíru
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme na hrubých slzičkách, mírně osolíme a necháme 20 minut vypotit.
-
Mezitím na oleji restujeme na drobnější kusy nakrájené klouzky. Podlijeme cca 3 lžícemi vody a slabým varem dusíme 15 minut. Poté zbylou tekutinu prudkým varem vyvaříme.
-
Sýr nastrouháme na hrubých slzičkách, cibulky nakrájíme nadrobno.
Do velké mísy dáme ze šťávy vymačkanou cuketu, podušené klouzky, sýr a cibuli.
Přidáme zbytek surovin a vše, nejlépe rukou, důkladně promícháme. -
Směs přendáme do zapékací mísy nebo do pekáče, vyloženého pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 55 minut.
Doba pečení je orientační. Záleží na spotřebiči a na velikosti zapékací mísy. Použila jsem rozměr 27 x 18 x 5 cm. -
Koláč můžeme konzumovat teplý, ale líp se krájí a je chutnější druhý den.
Poznámka od kuchařky
Mám uskladněných ještě pár cuket a musím je v nejbližší době upotřebit. Zkusila jsem zaimprovizovat a povedlo se.
Klouzci jsou dost aromatičtí, takže jsem žádné sušené ani čerstvé bylinky nedávala. U jiného druhu hub se určitě bude hodit majoránka nebo dobromysl.