Dušené hovězí maso

265
- reklama -

Suroviny

hovězí maso (kližka, ořez)
sádlo
cibule
sůl
mletý pepř
špetka drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno.
    V kastrolu na sádle cibuli osmahneme, na ní pak i maso. Osolíme, přidáme koření, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.

  2. Podušenou směs nalijeme do sklenic asi do 2/3-3/4, zavřeme víčky s červenou gumičkou (ještě stále se dají koupit) a při teplotě 100°C zavařujeme 60 minut.
    Druhý den sterilaci opakujeme. Vychladlé sklenice pak uložíme v chladu.

Poznámka od kuchařky

Dušené hovězí jsem začala zavařovat kdysi dávno, kdy jsme ho od soukromníka koupili víc a nevešlo se do mrazáku. Dělávám ho častěji bez cibule, jen maso, voda, sádlo a koření se solí. Použití široké – na jakékoliv dušené se šťávou i na rychlý guláš.