
Suroviny
- 300 g filetů tresky – máme 4 kousky
- 100 g strouhanky nebo tak 4 velké lžíce
- 50 g hladké mouky nebo tak 2 velké lžíce
- 1-2 vejce
- 8 lžic olivového oleje
- sůl
- bílý pepř
- černý pepř
- petržel (hladkolistá je lepší, ale můžete použít i kudrnku)
- citron nakrájíme na klínky pro podávání i pro šťávu
- drobné brambory jako příloha, vaříme ve slupce
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
-
Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře. Vejce rozkvedláme.
-
Olivový olej zahřejeme na pánvi. Filety namáčíme postupně do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran. A pak obalíme ve směsi strouhanky s moukou.
-
Postupně dáváme na rozpálený olej. Smažíme z obou stran několik minut. Při otočení filetů ještě mírně osolíme a přidáme černý pepř. Filety dáme stranou.
-
Do stejné pánve přidáme kousek másla a rozehřejeme. Přidáme uvařené brambory, zakapeme citronovou šťávou a osmažíme asi 5 minut. Pak přidáme nasekanou petržel, případně ještě dosolíme a opepříme.
Filety podáváme s osmaženými bramborami, zakapeme šťávou z výpeku.
Poznámka od kuchařky
Tohle je varianta na sole of fish, jen je nasazena treska. Postup i fotkami a dalšími informacemi pro zajímavost také na https://www.mojetara.cz/recipe/treska-v-lehkem-oba…