
Suroviny
3 porce
- 4 vepřové ledvinky
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 1 stroužek česneku
- 100 ml hovězího vývaru
- 80 ml smetany
- 20 g másla
- 50 ml oleje
- 1 lžičku sladké papriky
- špetka drcených chilli papriček
- pepř sůl
- 1 plná lžíce kmínu
Postup přípravy receptu
-
Ledvinky odblaníme, pokud mají blánu, ostrým nožem v půli rozkrojíme a odstraníme důkladně všechny bílé části.
Takto očištěné ledvinky nakrájíme na velikost soust, a propláchneme na cedníku studenou vodou.
Poté je vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme celou lžíci kmínu a přivedeme k varu.
Nevaříme, hlídáme a jakmile se jednou varem převrátí, ihned přes cedník slijeme.
Propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Ledvinky takto zbavíme nežádoucího pachu i veškeré nečistoty, přes sítko se odplaví i kmín. -
Na pánvi rozpálíme olej a vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek.
Restujeme dosklovata a přidáme okapané ledvinky, lžičku sladké papriky, špetku chilli a pepř – nesolíme!
Podlijeme vývarem (neslaným) a dusíme asi 20 minut. -
Zatím očistíme a nakrájíme papriku na větší proužky.
Jakmile jsou ledvinky na skus, přidáme papriky, vlijeme smetanu, dochutíme solí.
Přidáme studené máslo a povaříme ještě 5 minut.
Podáváme posypané petrželkou nejlépe s chlebem, ale hodí se i rýže nebo rýžové nudle.
Poznámka od kuchařky
Ledvinky čištěné pomocí kmínu dělávala babička a já používám tento způsob už 45 let, nemusíme je dlouho máčet v mléce a mají skvělou chuť.