Suroviny
- 1 husa
- sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme, sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu a i uvnitř.
-
Vyjmuté sádlo nakrájíme a na pekáči rozškvaříme. Pak do pekáče vložíme husu, podlijeme ji vodou a pečeme v nepříliš horké troubě.
-
Během pečení husu poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo.
-
Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Občas husu obrátíme.
-
Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá.
-
Pečenou husu vyjmeme z pekáče, na prkénku ji naporcujeme, z pekáče slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme.
-
Pekáč vyplácheme trochou vody, kterou rovněž vlijeme do šťávy. Šťávu dobře povaříme. Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme jí v troubě, než ji budeme podávat.
Poznámka od kuchařky
K takto upečené huse podáváme dušené sladké nebo kysané zelí a jako přílohu zvolíme houskový nebo bramborový knedlík.