
Suroviny
2 porce
- 1 menší hlávka zelí – použijeme však jen cca 4 listy, podle počtu strávníků
- cca 200 g mletého masa MIX
- 4 plátky uzené slaniny, popřípadě anglické slaniny
- 1 vajíčko
- 2 špetky tymiánu
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2-3 lžíce nastrouhaného parmazánu (není problém dát i jiný sýr)
- 2 kusy rajčat
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí ponoříme do vroucí vody, tak na 3-4 minuty. Pak ji vyjmeme a opatrně sundáme tolik listů, kolik budeme na oběd potřebovat. Ty následně ještě tak na 2 minuty dáme zpět do vroucí vody.
Opatrně je vyjmeme, naklepeme jemně košťál, aby změkl a listy zatím necháme bokem. -
Do misky vložíme mleté maso. Přidáme vajíčko, utřený česnek, nasekanou cibuli, tymián, sůl a pepř a nastrouhaný sýr.
-
Maso dobře propracujeme a přiměřené kousky vkládáme do zelných listů. Boky listů založíme dovnitř a od košťálu nahoru zarolujeme. Každý kousek ještě obalíme plátkem uzené slaniny a můžeme zajistit párátkem.
-
Na dno zapékací misky nakrájíme rajčata, která trochu osolíme a zelné závitky naskládáme těsně vedle sebe. Můžeme zakápnout tak půl dl vody, ale nemusíme, maso pustí šťávu.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 25-30 minut
Poznámka od kuchařky
V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet 🙂
Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, „zelja“, česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).