
Suroviny
- 280 ml silného černého čaje
- 200 g datlí
- 180 g sultánek
- 100 g brusinek
- 1 jablko (pokrájené čerstvé)
- 130 g třtinového cukru
- 2 vejce
- špetka skořice a badyánu
- 1 KL mletého kardamonu
- 70 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 200 g pohankové mouky (nebo hladké mouky)
- 1/2 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL jedlé sody
- 1/2 lžičky rumu (tresti)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve namočíme pečící papír a zmačkáme (vyždímáme od vody co nejvíce). Poté papírem vyplníme srnčí hřbet.
Ve vroucím čaji rozpustíme třtinový cukr, namočíme pokrájené datle, sultánky a brusinky. -
Necháme působit cca 40 minut. Uvedené koření smícháme s mletými ořechy, moukou se sodou a s práškem do pečiva.
-
K moučné směsi přidáme omytá a pokrájená jablka, namočené sušené ovoce s čajem, rum a vejce. Zpracujeme těsto.
-
Těsto přesuneme do formy s připraveným namočeným pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů cca 80 – 90 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta suchá. Moučník se výborně peče s namočeným pečícím papírem, nepálí se, je křehký a lehce se pak vyklopí.
Poznámka od kuchařky
Pečení s namočeným pečícím papírem – viz odkaz mého receptuhttps://www.toprecepty.cz/recept/50133-jednoduchy-…
(lepší je do těsta sušené ovoce, momentálně jsem měla jen čerstvé ovoce)