
Suroviny
3-4 porce
- 1 kg vepřových plátků (cca 8 plátků, nejlépe kotleta)
- sádlo nebo olej
- sůl
- kmín
- 1/2 paličky česneku
- 300 ml piva Guinness (nebo jiného černého)
Postup přípravy receptu
-
Vepřové plátky nařízneme, osolíme a okmínujeme z obou stran.
-
Do pekáčku dáme sádlo nebo olej (aby bylo dno polité). Vepřové plátky poklademe na dno pekáčku a mezi ně vložíme stroužky česneku (vždy1 stroužek mezi dva plátky).
-
Dáme péct do trouby na 230-250 stupňů.
-
Po cca 20 minutách plátky obrátíme a zalijeme pivem. Pečeme, než je maso měkké, v průběhu pečení kontrolujeme a otáčíme po cca 20-30 minutách. Při každém otočení můžeme maso polít pivním výpekem. V případě potřeby dolijeme trochu vody.
-
Když je maso měkké, podáváme s knedlíkem nebo brambory a se špenátem.
Poznámka od kuchařky
Délka pečení záleží na troubě – já jsem pekla cca 1,5 hodiny na 250, pak jsem na chvilku přidala na 270 a na posledních 10 minut ztlumila na 200 st.
Plátky je lepší osolit jen trošku, pivo má samo o sobě dost výraznou chuť a maso ji natáhne, tak aby pak nebylo přesolené.
Nejlepší je použít pivo Guinness, ale pokud není, dá se použít jakékoliv černé, jen ta chuť bude trošičku jiná, ne tak výrazná.