Šípkový likér

347
- reklama -

Suroviny
30 porcí

600 g šípků očištěných, suchých
600 g hnědého cukru, lze i méně, dle chuti
1 l pálenka meruňkovice, slivovice, hruškovice…

Postup přípravy receptu

  1. Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo…) důkladně promneme a tím tak očistíme od „límečku-bubáku“, který při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.

  2. Čisté šípky nasypeme do velké zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou. Vše promícháme a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo zlehka protřepeme, pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu.

  3. Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky doporučuji nevyhazovat a uchovat v lednici ve sklenici. Budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje…

  4. Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici, při podávání například v podobě grogu přidat pár kapek citronové šťávy…

  5. Každý si s likérem určitě poradí dle vlastní chuti. Buď na zahřátí nebo prostě pro chuť, případně jako podoba léčiva při nachlazení 🙂 …

  6. Na zalití šípků používáme bílý destilát 40% a výše, nejlepší je meruňkovice, případně slivovice, hruškovice…, ale použít lze i vodku.

Poznámka od kuchařky

…tak na zdraví!