
- reklama -
Suroviny
3 porce
- 250 g řapíkatého celeru + mladá nať na dozdobení
- 40 g másla
- 100 g cibule
- 100 g mrkve
- muškátový květ – na špičku lžičky
- sůl
- pepř mletý
- cca 0,5 l vývaru
- zakysaná smetana na dozdobení
- smetana ke šlehání na zjemnění (není nutná)
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného promíchání. Poté přilijeme vývar, dochutíme solí, muškátovým květem a pepřem. Vše povaříme pod poklicí doměkka, trochu vařené zeleniny odebereme na dozdobení (nemusíme) a následně polévku rozmixujeme na hladký krém, který můžeme ještě dle chuti zjemnit troškou smetany, ale nutné to není. Polévku dle chuti můžeme ještě dosolit.
-
Polévku na talíři před podáváním dozdobíme kopečkem zakysané smetany pokojové teploty, povařenou zeleninou a natí z celeru.
Kuchař: recepty73