Bublanina ze zakysané smetany a šlehačky

675
- reklama -

Suroviny

5 celých vajec
130 g cukru krupice
170 ml oleje
50 ml mléka
cca 80 g zakysané smetany (nebo půl kelímku)
cca 170 ml šlehačky
1 vanilkový pudinkový prášek
prášek do pečiva
citronová kůra
300 g polohrubé mouky
višně nebo jakékoliv jiné ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme olej, mléko, obě smetany, pudinkový prášek a citronovou kůru.


    Zobrazit celý recept

  2. Na závěr přidáme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme hladké těsto.

  3. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe višněmi nebo jiným ovocem.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut na 180-200 stupňů. Bublanina je hotová, když se nelepí na párátko a jde od krajů.
    Pokud je ovoce kyselejší, můžeme před podáváním pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

V jednom z kuchařských sešitů s bublaninami jsem našla recept na bublaninu se smetanou. Potřebovala jsem zužitkovat zbytek zakysanky a zbytek šlehačky, tak jsem si recept upravila, přizpůsobila poměry surovin a výsledkem je vynikající bublanina – nazvala jsem ji „zbytková bublanina“.

Buchta není moc sladká, kdo má rád hodně sladké, může si přidat víc cukru, ale podle mě to není potřeba.