
Suroviny
- Příprava lučiny:
- 1 kg bílého jogurtu, nejlépe tučnějšího: řecký, farmářský, selský, Hollandia…
- 250 ml smetany ke šlehání – nad 33 % tuku
- 0,5 lžičky soli
- Dále dle chuti:
- červená paprika
- jarní cibulka
- česnek
- šunka
- posekané bylinky: pažitka, petrželka…
- čerstvé ovoce nebo kompotované…
Postup přípravy receptu
-
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% – 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž)) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu…) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky…).
-
Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
-
Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka… Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků – slaných i sladkých.
-
Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky…