Suroviny
1 porce
- Karbanátky:
- 150 g lososa bez kůže
- 10 g rozdrobené žemle
- 15 g rozšlehaného vejce
- hrst baby špenátu (cca 1 lžíce pokrájeného špenátu)
- ¼ lžičky římského kmínu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej na smažení
- Mangová salsa:
- ½ zralého manga
- 1 malá šalotka
- šťáva z ½ limetky
- špetka třtinového cukru
- špetka soli
- pár kapek oleje
- 1 lžička najemno pokrájeného koriandru
- čerstvá chilli paprička
Postup přípravy receptu
-
Lososa nakrájejte na drobné kousky. Vložte do misky, zasypte drobky žemle, přilijte vejce a ochuťte koriandrem, solí a pepřem. Špenát nakrájejte na jemné proužky a přidejte k rybě. Důkladně promíchejte – nejlépe rukama. Pokud s tím máte nějaký osobní problém, zkuste to lžící, ale budete to dělat třikrát tak déle. Ruka je prostě nejlepší nástroj v kuchyni. Směs nechte 10 minut odležet.
-
Mezitím připravte mangovou salsu. Mango nakrájejte na drobné kostičky, ne více než centimetrové. Šalotku nakrájejte najemno – opravdu najemno. Můžete to odfláknout, ale trpělivost a minikousky se vám v chuti odvděčí. V mističce promíchejte limetkovou šťávu se špetkou cukru a soli. Přidejte kostičky avokáda, šalotku, lehce zakápněte olivovým olejem, přidejte trochu najemno pokrájeného chilli a koriandru. Promíchejte.
-
Z lososové směsi vytvořte dva menší karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a pozvolna karbanátky z obou stran opékejte. Bude to trvat asi 7 minut. Déle ne.
-
Karbanátky podávejte s mangovou salsou a…to je na vás. Bude to tortilla, salátek anebo opečené brambory?
Poznámka od kuchařky
Další recepty a tipy k tomuto receptu najdete na mém blogu: http://www.vareniste.cz/lososove-karbanatky-s-mang…