Černá omáčka k vánočce

84
- reklama -

Suroviny

200 g sušených švestek bez pecek
3 lžíce rozinek
3 lžíce nasekaných ořechů
3 lžíce nasekaných mandlí
2-3 lžíce povidel
perník na strouhání
cukr podle chuti
vanilkový cukr
kousek celé skořice
4-5 hřebíčku
badyán
500-600 ml vody
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Švestky nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kořením do vody. Po asi 10 minutách přidáme mandle, ořechy, cukr, povidla a rozinky. Vaříme do měkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Před koncem vaření přidáme nastrouhaný perník a pár kapek rumu. Perník přidáváme postupně až do požadované hustoty. Omáčku podáváme s vánočkou, jak teplou, ale je dobrá i studená.

Poznámka od kuchařky

U nás se podávala jako první chod štědrovečerní večeře. Množství surovin berte jako orientační, to si upravte podle svých chutí. Někdo přidává sušené ovoce, možnosti jsou různé.