- reklama -
Suroviny
- 200 g sušených švestek bez pecek
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce nasekaných ořechů
- 3 lžíce nasekaných mandlí
- 2-3 lžíce povidel
- perník na strouhání
- cukr podle chuti
- vanilkový cukr
- kousek celé skořice
- 4-5 hřebíčku
- badyán
- 500-600 ml vody
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Švestky nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s kořením do vody. Po asi 10 minutách přidáme mandle, ořechy, cukr, povidla a rozinky. Vaříme do měkka.
-
Před koncem vaření přidáme nastrouhaný perník a pár kapek rumu. Perník přidáváme postupně až do požadované hustoty. Omáčku podáváme s vánočkou, jak teplou, ale je dobrá i studená.
Poznámka od kuchařky
U nás se podávala jako první chod štědrovečerní večeře. Množství surovin berte jako orientační, to si upravte podle svých chutí. Někdo přidává sušené ovoce, možnosti jsou různé.
Kuchařka: mika59