
Suroviny
2 porce
- hrst vlašských ořechů
- cca 150 g mletých mandlí
- máslo
- med
- 300 ml ovesného mléka
- těstoviny
Postup přípravy receptu
-
Ořechy nasekáme nahrubo a opražíme je na másle. Neustále mícháme, aby se nepřipálily.
-
Když začnou hnědnout, přidáme lžíci medu, promícháme a ještě cca 1 minutu pražíme.
-
Odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout.
-
Vychladlé ořechy pomeleme. Jde to ztuha, při chladnutí se přilepí k pánvičce. Vznikne z toho tuhá pasta.
-
Do kastrůlku dáme ovesné mléko a přivedeme k varu. Vsypeme pomleté ořechy a pořádně promícháme.
-
Podle potřeby přidáme mleté mandle na zahuštění, aby se vytvořila omáčka. V případě potřeby (pokud nejde omáčku rozmíchat dohladka), můžeme rozmixovat ponorným mixerem do hladké konzistence.
-
Na závěr můžeme dosladit medem podle chuti.
-
Těstoviny uvaříme podle návodu a na talíři je přelijeme omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Fotka moc neukáže, ale chuťově je to vynikající.
Při pražení ořechů je třeba u nich neustále stát a míchat, rychle se připálí.
Dají se použít i jen ořechy, pokud jich je dostatek. Já jsem jich neměla tolik, aby se omáčka zahustila, tak jsem přidala i mandle.
Mléko může být i mandlové, sojové, rýžové nebo normální.