
Suroviny
3 porce
- cca 0,5 kg máslové dýně nebo dýně hokaido
- máslo
- 1/2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 nožičky klobásy
- 400 ml kokosového mléka
- sůl
- Hraška na případné zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme na malé kousky a dýni oloupeme, zbavíme semeníku a nakrájíme na kousky. Hokaido loupat nemusíme, slupka změkne.
-
Na pánvičce nebo v kastrolku rozpustíme máslo a zpěníme cibulku, přidáme česnek a restujeme jen chviličku, aby se nezačal připalovat a hořknout.
-
Vsypeme dýni a za občasného promíchání restujeme. Po pár minutách podlijeme vodou a dusíme, než je dýně měkká.
-
Vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme na hladkou omáčkou. Podle potřeby dochutíme solí.
-
Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit Hraškou, pak ještě 20 minut povaříme.
-
Klobásku nakrájíme na kolečka a nasucho opečeme.
-
Noky uvaříme podle návodu.
-
Noky dáme na talíř, přelijeme je omáčkou a posypeme opečenou klobáskou.
Poznámka od kuchařky
V jedné hodně staré Tině byl recept na noky s dýní a klobáskou, kdysi dávno jsem ho dělala, tak jsem si ho teď upravila a doplnila podle sebe.
Kokosové mléko dodá omáčce tu správnou chuť, je přímo vynikající. Dají se dát i noky s omáčkou bez klobásky, nebo místo klobásky opéci některý z Klaso výrobků (Klaso jemné, lahůdkové, Klaso kostky na čínu, Klaso klobása…).
Vynikající jídlo:-)
Pokud je omáčky víc, dá se použít i jako hustá polévka.