Suroviny
na velký hluboký plech
- Drobenka:
- 600 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 Hera nebo máslo (250 g)
- 4 žloutky
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra dle chuti
- Dýňová náplň:
- cca 1 kg dýně – oloupané, nastrouhané
- 1 velký citron
- 2-3 lžičky mleté skořice
- rozinky předem namočené v rumu, dle chuti
- vlašské ořechy nasekané, dle chuti, nejsou nutné
- 4-5 lžic cukru krupice, dle chuti
- Dále:
- 4 bílky
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Drobenka: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a žloutky a vytvoříme drobenku. O trochu větší část drobenky nasypeme na dno vyloženého plechu a rovnoměrně rozprostřeme.
-
Dýňová náplň: hrubě nastrouhanou dýni v míse smícháme s čerstvě nastrouhanou kůrou (jen žlutá část!) z celého, pečlivě omytého citronu a se šťávou taktéž z celého citronu. Přidáme skořici, rozinky a cukr dle chuti a přidat můžeme i nasekané ořechy nebo kokos. Vše dobře promícháme a rovnoměrně rozprostřeme na drobenku, kterou jsme dali na dno plechu.
-
Bílky vyšleháme do tuha s vanilkovým cukrem a sníh rozetřeme po dýňové náplni.
-
Na sníh rovnoměrně nasypeme zbylou drobenku a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova. Po vychladnutí pokrájíme. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
-
Kdo rád proleženější (vlhčí) koláče, může hotový koláč nechat přes noc odležet a zvlhnout.
-
Vrchní sněhovou část můžeme udělat i tvarohovou, a to tak, že oslazený tvaroh (500 g) smícháme s bílkovým sněhem a pak rozetřeme na dýni.
-
Pokud nechceme čistě dýňový koláč, můžeme část dýně namíchat s nastrouhanými jablky.