Dýňový drobenkový koláč

71
- reklama -

Suroviny
na velký hluboký plech

Drobenka:
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 Hera nebo máslo (250 g)
4 žloutky
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová kůra dle chuti
Dýňová náplň:
cca 1 kg dýně – oloupané, nastrouhané
1 velký citron
2-3 lžičky mleté skořice
rozinky předem namočené v rumu, dle chuti
vlašské ořechy nasekané, dle chuti, nejsou nutné
4-5 lžic cukru krupice, dle chuti
Dále:
4 bílky
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Drobenka: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a žloutky a vytvoříme drobenku. O trochu větší část drobenky nasypeme na dno vyloženého plechu a rovnoměrně rozprostřeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Dýňová náplň: hrubě nastrouhanou dýni v míse smícháme s čerstvě nastrouhanou kůrou (jen žlutá část!) z celého, pečlivě omytého citronu a se šťávou taktéž z celého citronu. Přidáme skořici, rozinky a cukr dle chuti a přidat můžeme i nasekané ořechy nebo kokos. Vše dobře promícháme a rovnoměrně rozprostřeme na drobenku, kterou jsme dali na dno plechu.

  3. Bílky vyšleháme do tuha s vanilkovým cukrem a sníh rozetřeme po dýňové náplni.

  4. Na sníh rovnoměrně nasypeme zbylou drobenku a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova. Po vychladnutí pokrájíme. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

  5. Kdo rád proleženější (vlhčí) koláče, může hotový koláč nechat přes noc odležet a zvlhnout.

  6. Vrchní sněhovou část můžeme udělat i tvarohovou, a to tak, že oslazený tvaroh (500 g) smícháme s bílkovým sněhem a pak rozetřeme na dýni.

  7. Pokud nechceme čistě dýňový koláč, můžeme část dýně namíchat s nastrouhanými jablky.