Suroviny
2 porce
- 70 g ovesných vloček
- 200 ml mléka
- 100 g moravského uzeného nebo šunky dle chuti
- 50 g másla
- 1 cibule – větší
- 2 kostky droždí (2 x 42 gramů)
- 2 stroužky česneku
- 3 – 4 vejce, dle velikosti
- sůl
- pepř mletý
Postup přípravy receptu
-
Vločky namočíme do mléka na cca 20 minut.
-
Na másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme rozdrobené droždí, které necháme rozpustit a za občasného míchání ho osmažíme dorůžova.
-
Poté přisypeme nasekaný česnek, drobně pokrájené uzené maso nebo šunku zauzenou, dušenou či od kosti, opepříme a ještě krátce osmažíme.
-
Do směsi přidáme namočené vločky s mlékem, promícháme a krátce (cca 3 minutky) podusíme pod poklicí. Následně do pánve rozklepneme vejce, která necháme srazit za občasného promíchání. Vše dle chuti osolíme, případně ještě opepříme a můžeme podávat.
-
Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem, zeleninou, nasekanou lahůdkovou cibulkou nebo čerstvými bylinkami…
Poznámka od kuchařky
…smaženice mě inspirovala k vyzkoušení nastavované drožďové pomazánky, kterou jsem podával na chlebu. Měla velký úspěch, tak přidám recept i na ní.