Suroviny
6 porcí
- 2 kuřecí skelety
- 300 g kuřecích drůbků (směs): krky, žaludky, srdíčka a játra
- 1 cibule – menší
- 1 mrkev – větší
- celer- čtvrtka
- 1 menší petržel
- rozmáčknutý stroužek česneku
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Omyté skelety a očištěné drůbky vložíme do hrnce se studenou osolenou vodou, česnekem, očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí s vrchní tmavou slupkou a s kořením.
-
Vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zvolna necháme vývar „perlit“ – táhnout. Během vaření odstraňujeme lžící z vývaru případnou pěnu.
-
Zeleninu z vývaru vyndáme dříve, aby zůstala na skus a taktéž i játra a krky, která nepotřebují tak dlouhou tepelnou úpravu, jako srdíčka a žaludky.
-
Po změknutí srdíček a žaludků vývar scedíme, maso ze skeletů obereme a vložíme zpět do vývaru společně s pokrájenou zeleninou a pokrájenými vařenými droby.
-
Polévku dochutíme podle chuti solí, pepřem a bylinkami, doplníme dle chuti předvařenou guinoou, kterou buď vmícháme přímo do polévky nebo si ji každý nandá do talíře podle vlastního uvážení, dochutíme podle chuti solí, pepřem a bylinkami a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Pokud chceme mít polévku tmavší, můžeme skelety a očištěnou zeleninu, před vařením nejprve osolit a vložit do předehřáté trouby na 200 stupňů opéct, ale nutné to není.
Polévku můžeme samozřejmě doplnit i jinou zavářkou dle vlastní chuti – nudle, drobení, játrové nebo drožďové knedlíčky, krupicové nočky…