
Suroviny
- Světlý korpus:
- 8 vajec
- 280 g cukru moučky
- 280 g hladké mouky
- kůra z jednoho citronu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- Tmavý korpus:
- 6 vajec
- 6 PL moučkového cukru
- 2 PL oleje
- 6 PL polohrubé mouky
- 2-3 PL kakaa
- špetka prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Světlý korpus:
Žloutky a cukr moučku utřeme do pěny, do které přidáme citrónovou kůru. Připravíme tuhý sníh z bílků. Do vedlejší misky připravíme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do žloutkové směsi postupně opatrně vmícháme sníh, nakonec přidáváme postupně mouku. Mícháme – jakoby podebíráme, aby se nám tam dostával vzduch. Těsto nalijeme do tukem vymazané a vysypané formy (téměř jakékoliv, jde o velký korpus) a pečeme cca 40 min na 160°C. Necháme vychladnout. -
Tmavý korpus:
Žloutky utřeme s moučkovým cukrem, postupně vmícháme olej, polohrubou mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou (hrubou) vysypané formy. Dáme péct na cca 160°C. Pečeme cca 15 – 20 minut. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Do světlého korpusu můžete přidat (vlašské, lískové) oříšky = ořechový korpus. Nebo kokos, také jsem použila a korpus byl luxusní. Je dobré do světlého dát třeba vanilku.
Nikdy se nestalo, že by se nepovedl, myslím, že jej zvládne i začátečník. Fotky jsem přidala, mám jen už hotové průřezy dortů.