Suroviny
- 5 vajec
- 150 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g cukru moučky
- 1 vanilkový (ne vanilinový) cukr
- 1 citron
- 600 ml mléka
- Poleva:
- 180-200 ml zakysané smetany
- 100 g hořké čokolády (čokolády na vaření)
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mléko necháme ohřát na pokojovou teplotu, z citronu vymačkáme šťávu a zbavíme ji zrníček. Odvážíme mouku. Vejce opatrně rozklepneme, žloutky dáme do mísy spolu s oběma cukry. Zapneme troubu na 160 st.C, aby se předehřála.
-
Ušleháme bílky (s pár kapkami citronové šťávy) dotuha, nakonec zašleháme zbytek šťávy z citronu a dáme na chvíli stranou. Pokračujeme prošleháním žloutků s cukry do světlé pěny. Do ní zašleháme zchladlý tuk, přidáme mléko, opět prošleháme, aby se všechny suroviny dobře spojily. Nakonec, za stálého pomalého šlehání, přidáme do směsi i mouku. Žloutková směs je hodně řídká, asi jako na palačinky.
-
Opatrně do směsi vmícháme pevný sníh – lžící, vidličkou, pomalu, tak aby si těsto zachovalo nadýchanou konzistenci. Nelekejte se, těsto je jak pěna. Přelijeme je do plechu s vyššími okraji vyloženého pečícím papírem (velikost tak 25×25 či 17×27 cm) a dáme do předehřáté trouby. Pečeme cca 30-35 minut, občas zkontrolujeme a když začne být moučník zlatavý, shora praskat a je střed pevný, je upečeno. Necháme vychladnout a dáme do druhého dne – nejlépe do chladničky – ztuhnout.
-
Můžeme jen pocukrovat nebo dát polevu. Já promíchala zakysanou smetanu s čokoládou, rozpuštěnou ve vodní lázni.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: przepisy
Nevěřila jsem obrázkům z těch stránek, ale opravdu – řídké těsto udělalo dole asi centimetrový žloutkový krémový pruh, moučník je velmi jemný a vůbec není přeslazený. Podmínkou je určitě důkladné vyšlehání a opatrné smíchání surovin.