
Suroviny
Velikost formy- 23 cm
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- 25 ml mléka
- 30 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- koření – 1 hvězdička badyánu, 4 hřebíčky, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžička anýzu
- 1 lžička prášku do pečiva
- Na náplň:
- 350 g tvarohu
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce medu
- citronová kůra z jednoho citronu
- 2 hrušky
- mletá skořice na posypání
Postup přípravy receptu
-
Začala jsem kořením. Všechno koření jsem minutu opekla na sucho na pánvi, aby se ještě víc rozvonělo. Potom jsem ho rozdrtila v hmoždíři.
-
Troubu jsem předehřála na 180°C. Do misky jsem prosela špaldovou mouku, udělala do ní důlek a přidala všechny ostatní ingredience na těsto. Těsto jsem trochu promíchala vařečkou, aby se propojilo a poté ho zadělala ručně na vále. Po chvíli hnětení vzniklo perfektní nelepivé těsto (pokud se vám bude moc drobit, přidejte mléko, a když naopak bude moc řídké, přidejte víc špaldové mouky).
-
Těsto jsem natlačila do vymazané formy a na spodní straně propíchala vidličkou. V misce jsem smíchala tvaroh, med, cukr a citronovou kůru. Vzniklou tvarohovou směs jsem stěrkou natřela na těsto.
-
Hrušky jsem omyla, ale neloupala, protože ta slupka na výsledným koláči vypadá dost dobře, ale pokud ji nemáte rádi, tak ji oloupejte. Z hrušek jsem vykrojila jádřinec, nakrájela je na tenké plátky a naskládala na koláč.
-
Koláč jsem pekla 40 minut při 180°C. Po vychladnutí jsem ho ještě posypala mletou skořicí.