Suroviny
4-5 porcí
- 1,30 kg kančí kýty bez kosti, dobře očištěné
- 6 velkých cibulí
- olivový olej podle potřeby
- 5 dkg sádla
- 1 lžička pepře, čerstvě mletého
- 1-2 vrchovaté lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce gulášového koření
- velká hrst rozemnutého sušeného libečku
- hrst rozemnuté sušené petrželky
- větší hrst rozemnuté majoránky
- 1-2 špetky mletého kmínu
- 2 větší špetky mletého nového koření
- špetka tymiánu rozemnout
- 2 bobkové listy
- 1 vrchovatá lžíci hladké mouky
- máslo
- 2 kostky masoxu
- 1 velký stroužek česneku
Postup přípravy receptu
-
Do tlakového hrnce vložíme na rozpálený olivový olej a sádlo všechnu nakrájenou cibuli a bobkové listy, za občasného zamíchání necháme zesklovatět. Pak přidáme kmín, mleté nové koření, pepř, mícháme. Nasekaný stroužek česneku necháme společně s cibulkou lehce opéct a přidáme červenou mletou papriku s gulášovým kořením, krátce promícháme a hned přidáme maso na kostičky. Mícháme, aby se maso zatáhlo ze všech stran. Poté poprášíme rozemnutým tymiánem, libečkem, petrželkou a rozdrobeným masoxem. Po chvilce zalijeme horkou vodou, přikryjeme a dusíme. Mírný plamen, občas zatřeseme.
-
Než se maso vydusí, uvaříme menší brambory ve slupce. Pomocí vidličky a ostrého nože je oloupeme.
Do velkého woku kápneme trochu oleje a kousek másla. Přidáme bylinky podle chuti, trochu drceného kmínu.
Oloupané brambory na pánvi rozmačkáme šťouchadlem, mícháme. Přidáme koření do bylinkového másla.
Do kastrůlku nalijeme olivový olej a kousek másla, přidáme mouku a za stálého míchání vyrobíme jíšku. -
Maso máme měkké, přilijeme vodu, přidáme rozemnutou majoránku, chvilku povaříme a zašleháme jíšku.
Provaříme, dochutíme podle chuti, je-li třeba.