Trhané hovězí s domácí BBQ omáčkou

72
- reklama -

Suroviny

1 kg hovězího krku nebo kližky
1 cibule
3 stroužky česneku
popř. tymián nebo rozmarýn
Na BBQ omáčku:
2 PL oleje
1 menší cibule
1 větší stroužek česneku
150 ml rajčatové passaty
1 PL worcesteru
1 PL uzené sladké papriky
1 PL octa (jablečný, vinný)
1 PL javorového sirupu (třtinového cukru)
1 KL melasy (tu jsem já nedala)
1 KL dijonské hořčice
1-2 KL kouřové soli
1 bobkový list
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci (PH). Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda. Do pekáče nebo PH vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vody a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo PH zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.

  2. Omáčku připravte následujícím způsobem. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.
    Maso smíchejte s omáčkou a podávejte v bulce jako burger, obložený zeleninou nebo s hranolky.

Poznámka od kuchařky

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/