- reklama -
Suroviny
18-20 ks
- 380 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 20 g čerstvého droždí
- 5 žloutků
- 2-3 lžíce rumu
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 1 lžička cukru
- tuk na smažení
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho k mouce, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme ještě tak hodinu nakynout.
-
Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která ještě dáme kynout. Když jsou dostatečně vykynutá, vložíme je do dobře rozehřátého tuku nejprve vykynutou stranou dolů. Tuku musí být dostatek, aby koblihy volně plavaly.
-
Po vložení koblih nádobu hned přikryjeme pokličkou. Koblihy se rychle nafouknou a vyplavou na povrch. Po třech minutách je odkryjeme, obrátíme a zvolna dosmažíme. Koblihy usmažíme s bílým kroužkem.
-
Hotové koblihy obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Kuchařka: MiskaM