Suroviny
- Těsto:
- 360 g vody
- 7 g čerstvého droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 g soli
- 500 g hladké mouky T650
- Na dohotovení před pečením:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vody
- rozmarýn
- 2 stroužky česneku
- hrubá sůl
Postup přípravy receptu
-
Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto.
-
Hotové těsto vyškrábneme do širší mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme – okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta.
Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stranách a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat. -
Těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat.
Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším odpočinku ho přeložíme i počtvrté a takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice.
Tam vydrží i dva dny. -
V den pečení vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme.
-
Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu.
-
V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličkami rozmarýnu a posypeme hrubou solí.
Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250°C. Teplotu ihned snížíme na 230°C a focacciu upečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz