Focaccia (z lednice)

72
- reklama -

Suroviny

Těsto:
360 g vody
7 g čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje
8 g soli
500 g hladké mouky T650
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce vody
rozmarýn
2 stroužky česneku
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do odvážené vody přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme řidší těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Hotové těsto vyškrábneme do širší mísy, ve které se bude dobře překládat a hned přeložíme – okraj těsta chytneme ve vodě namočenými prsty, potáhneme a přeložíme přes zbytek těsta.
    Stejně to uděláme i ze zbývajících 3 stranách a balíček těsta necháme 20 minut odpočívat.

  3. Těsto přeložíme podruhé a znovu necháme 20 minut odpočívat.
    Pak těsto přeložíme potřetí a po dalším odpočinku ho přeložíme i počtvrté a takhle sbalené uložíme do olivovým olejem vymazané krabičky, uzavřeme a uložíme do lednice.
    Tam vydrží i dva dny.

  4. V den pečení vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií, potřeme ho olivovým olejem a nakynuté těsto z lednice na něj opatrně vyškrábneme.

  5. Naolejovanými prsty těsto částečně roztáhneme po plechu, necháme 10 minut odpočinout a poťukáváním prsty těsto roztáhneme téměř k okrajům plechu.

  6. V misce rozšleháme olivový olej a vodu a pokapeme jím těsto s důlky. Po celé ploše do těsta pozapichujeme hranolky česneku, jehličkami rozmarýnu a posypeme hrubou solí.
    Necháme dokynout a vsadíme do trouby, rozpálené na 250°C. Teplotu ihned snížíme na 230°C a focacciu upečeme dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz