Brambory zapečené s bylinkovou smetanou

33
- reklama -

Suroviny
2 porce

1,5 kg brambor
1/2 pórku
svazek jarních cibulek
sůl
mletý kmín
olivový olej
400 ml smetany ke šlehání
rozmarýn
oregano
tymián
sýr čedar

Postup přípravy receptu

  1. Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Pórek a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme nahrubo.


    Zobrazit celý recept

  2. Pekáček vymažeme olivovým olejem a dno poklademe plátky brambor. Pokapeme olejem, osolíme, okmínujeme a posypeme pórkem. Poklademe druhou vrstvou bramborových plátků, opět pokapeme olejem, osolíme a okmínujeme. Posypeme jarní cibulkou.

  3. Třetí vrstva jsou opět bramborové plátky, které znovu pokapeme olejem, osolíme a okmínujeme.

  4. Rozmarýn, oregano a tymián rozmícháme ve smetaně a směsí zalijeme brambory.

  5. Přikryté dáme péct do trouby na cca 200 stupňů.

  6. Pečeme, než jsou brambory měkké, kontrolujeme každých cca 20-30 minut. Na posledních 15 minut posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéci odkryté.

Poznámka od kuchařky

Délku i stupně pečení je třeba upravit podle trouby, každá peče jinak.

Bylinky se dají obměnit, stejně tak sýr nemusí být nutně čedar, může být klidně eidam.