Suroviny
3 porce
- 300 g brokolice
- 150 g strouhanky z rohlíků
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g másla
- 1 lžičku sladké papriky
- špetku chilli
- sůl
- Noky:
- 300 g brambor
- 130 -150 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- solamyl na podsypání těsta
Postup přípravy receptu
-
Nejlepší jsou noky z předešlého dne, ale snadno je uvaříme i čerstvé, z teplých nebo studených brambor a vůbec nemusí vypadat jako koupené.
Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané, nakrájené a brambory doměkka a slijeme vodu.
Ještě horké dobře rozšťoucháme v hrnci, vyndáme na vál nebo podložku a necháme mírně zchladnout.
Přidáme mouku, sůl, vejce, podle potřeby 1 lžičku solamylu a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta vyválíme na podložce, poprášené solamylem, válečky silné cca 1,5 cm a z nich nakrájíme noky.
Noky ihned vhodíme do vroucí osolené vody a promícháme, aby se nepřilepily ke dnu. -
Když vyplavou, povaříme je podle velikosti 1-2 minuty, zkusíme jeden, jestli jsou uvařené a vybereme z vody.
Brokolici rozebereme na malé růžičky, propláchneme pod tekoucí vodou a ve vroucí osolené vodě 3 minuty povaříme.
Scedíme a dáme ihned do studené vody zchladit, aby si zachovala barvu. -
Zatím na pánvi rozpálíme olej, přidáme polovinu másla a strouhanku.
Za stálého míchání ji opečeme dozlatova.
Poprášíme paprikou, chilli, přidáme noky i scezenou okapanou brokolici.a opatrně promícháme.
Poznámka od kuchařky
Noky se strouhankou můžeme připravit i sladké- místo brokolice a papriky přidáme do strouhanky trochu cukru.