![Slunečnicový bochník_5ff6fd4339266.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/slunecnicovy-bochnik_5ff6fd4328565.jpeg)
Suroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvasu
- 180 g vody
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 60 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- Dále:
- 30-50 g vody
- 250 g vývaru Melty nebo Žitovky
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 13 g soli (cca 2,5 lžičky)
- 100 g slnečnicových semínek, nasucho opražených
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas promícháme a zakryté necháme pracovat 12-14 hodin.
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vše dobře promísíme. Meltu (nebo Žitovku) dáme všechnu, vody nejprve pouze 30 g a je-li třeba, 1-2 lžíce jí během hnětení do těsta přidáme.
Uhnětené těsto necháme v míse 1-2 hodiny kynout. Pak ho vyškrábneme na pomoučněný stůl, kde ho popřekládáme, dotvarujeme do bochníku a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout (opět 1-2 hodiny). -
Vykynutý bochník vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, smetneme z něj mouku, orosíme postřikovačem a bez plechu vložíme i s fólií do rozehřáté trouby přímo na dlaždici a upečeme (45 min/210-220 °C).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/slunecnicovy-bochnik/