Lasagne se zeleninou

65
- reklama -

Suroviny
záleží na apetitu jedlíka

1 balení lasagní (500 g)
2 lilky
2 cukety (středně velké)
2 mrkve
1 celer (malá hlavička)
1 pórek
2 červené papriky
3 rajčata (můžeme je předem rozmixovat)
3 stroužky česneku (drobně nakrájeného)
1 cibule
1/2 čajového hrnku zelené petržele
200 g tvrdého sýra (jakýkoliv, může být i balkánský)
trochu máty (čerstvá nebo sušená)
8 PL oleje
50 g másla
zeleninový bujón (nemusí být)
sůl
pepř mletý
trochu cukru
1 sklenka vody (200 ml)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.

  2. Umyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu, rajčata rozmixujeme nebo nastrouháme na struhadle.

  3. V hrnci rozpálíme 6 PL oleje a lehce na něm osmažíme cibuli s česnekem. Přidáme kostičky mrkve a celeru,
    nakrájenou papriku, pórek, cuketu, lilek a chvíli opékáme. Nakonec přidáme rozmixovaná rajčata, cukr, mátu, sůl a pepř. Do zeleniny rozdrobíme kostku bujónu a vše zalijeme 100 ml vody.
    Hrnec zakryjeme pokličkou a zeleninu vaříme cca 30 minut.

  4. Pekáč vymažeme zbylým olejem.
    Na dno pekáče dáme 4 lasagne, na ně zeleninovou směs a posypeme sýrem.
    Vše opakujeme do spotřebování lasagní. Na poslední lasagne dáme zeleninovou směs a posypeme sýrem.
    Povrch poklademe kousky másla. Zalijeme zbývající vodou a necháme asi 15-30 minut stát, aby lasagne vpily všechny tekutiny.

  5. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme nezakryté asi 45 minut (záleží na troubě).
    Pekáč vyndáme z trouby, lasagne necháme trochu zchladnout, nakrájíme a servírujeme.
    Dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Zdá se to náročné, ale jde to docela rychle.