Suroviny
2 pizzy o průměru 30 cm
- Těsto:
- 350 g hladké mouky (zdravější verze: nahradit 1/2 hladkou špaldovou celozrnnou moukou)
- 20 ml olivového oleje
- 10 g kvasnic
- 220 ml vlažné vody
- 7 g soli
- 5 g třtinového nebo krupicového cukru
- Na pizzu:
- 300 ml pasírovaných rajčat (buď v plechovce, nebo nejlepší jsou ve skleněné láhvi z Lidlu)
- 2-3 stroužky česneku
- koření na pizzu (sušená bazalka, oregáno apod.)
- sůl a pepř
- 20 dkg oblíbeně šunky
- 2 balení mozzarelly v nálevu (125 g)
- 10 ks menších žampionů
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí a uděláme do ní důlek. Do toho rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme 50 ml vlažné vody. Necháme cca 10 minut odležet, aby kvásek vzešel a pak přidáme zbytek vody a olej a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme cca hodinu kynout na teplém místě.
-
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 rovnoměrné díly (budou z toho 2 pizzy). Z pečícího papíru vystřihneme kolečko o průměru 30 cm a na něm těsto rozválíme na tenkou placičku, okraje necháme vyšší.
-
Placku přeneseme na pizza pec. Z pasírovaných rajčat, prolisovaného česneku, koření na pizzu, pepře a soli uděláme směs, kterou celou pizzu rovnoměrně potřeme. Pak navrstvíme ostatní ingredience. Já nejraději používám vysokoprocentní vepřovou šunku, tenké plátky čerstvých žampionů a mozzarely.
-
Zapneme pizza pec a sledujeme, až bude pizza krásně zlatavá, trvá to cca 15-20 minut.
Poznámka od kuchařky
Každý si samozřejmě může dát na pizzu co má rád (kukuřici, špenát, více druhů sýra, vejce, kousky kuřecího masa, čerstvou bazalku atd.)
Určitě je možné péct pizzu i v troubě, ale tam nemám vychytanou teplotu a bohužel z trouby není taková jako z domácí pizza pece…