Pizza z domácí pizza pece

50
- reklama -

Suroviny
2 pizzy o průměru 30 cm

Těsto:
350 g hladké mouky (zdravější verze: nahradit 1/2 hladkou špaldovou celozrnnou moukou)
20 ml olivového oleje
10 g kvasnic
220 ml vlažné vody
7 g soli
5 g třtinového nebo krupicového cukru
Na pizzu:
300 ml pasírovaných rajčat (buď v plechovce, nebo nejlepší jsou ve skleněné láhvi z Lidlu)
2-3 stroužky česneku
koření na pizzu (sušená bazalka, oregáno apod.)
sůl a pepř
20 dkg oblíbeně šunky
2 balení mozzarelly v nálevu (125 g)
10 ks menších žampionů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se solí a uděláme do ní důlek. Do toho rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a zalijeme 50 ml vlažné vody. Necháme cca 10 minut odležet, aby kvásek vzešel a pak přidáme zbytek vody a olej a vypracujeme nelepivé těsto, které necháme cca hodinu kynout na teplém místě.


    Zobrazit celý recept

  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 rovnoměrné díly (budou z toho 2 pizzy). Z pečícího papíru vystřihneme kolečko o průměru 30 cm a na něm těsto rozválíme na tenkou placičku, okraje necháme vyšší.

  3. Placku přeneseme na pizza pec. Z pasírovaných rajčat, prolisovaného česneku, koření na pizzu, pepře a soli uděláme směs, kterou celou pizzu rovnoměrně potřeme. Pak navrstvíme ostatní ingredience. Já nejraději používám vysokoprocentní vepřovou šunku, tenké plátky čerstvých žampionů a mozzarely.

  4. Zapneme pizza pec a sledujeme, až bude pizza krásně zlatavá, trvá to cca 15-20 minut.

Poznámka od kuchařky

Každý si samozřejmě může dát na pizzu co má rád (kukuřici, špenát, více druhů sýra, vejce, kousky kuřecího masa, čerstvou bazalku atd.)

Určitě je možné péct pizzu i v troubě, ale tam nemám vychytanou teplotu a bohužel z trouby není taková jako z domácí pizza pece…