
Suroviny
1 porce
- 1 větší mrkev
- 1 stonek zeleného chřestu
- 3 malé brambory
- 1 KL másla
- 1 PL ovesné smetany
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Mrkev okrájíme a nakrájíme na malé kousky. V kastrůlku rozpustíme máslo a mrkev na něm jemně orestujeme.
-
Brambory okrájíme, nakrájíme na malé kousky a přidáme k mrkvi. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
-
Chřest dole na stonku oloupeme cca do výšky 2-3 cm a nastojato vložíme do hrnce s vřící osolenou vodou. Horní konec chřestu by neměl být ponořený. Vaříme doměkka.
-
Uvařený chřest rozkrájíme na malé kousky, přidáme k mrkvi a bramborám a rozmixujeme. Přidáme smetanu a můžeme ještě domixovat.
-
Dochutíme solí a necháme ještě pár minut probublat.
Poznámka od kuchařky
Vhodnost dle zavedených surovin.
Zelený chřest se vaří většinou 2-5 minut, já jsem ho vařila déle, protože po 5 minutách nebyl uvařený. Horní konec (růžičku) jsem do polévky nedávala.
Polévka se dá rozmixovat úplně do hladka nebo v ní nechat malé kousíčky.
Pokud se polévky uvaří více nebo pokud ji dítě nedojí, dá se použít jako omáčka třeba na těstoviny nebo rýži.









