
Suroviny
- 400 g vařených brambor ve slupce, již oloupaných
- 100 g hrubé mouky
- 160 g máku mletého
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 prášky do pečiva
- 2 vejce
- 8 lžic mléka
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme mléko, jemně nastrouhané brambory, mák a mouku s prášky do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme bílky vyšlehané do sněhu.
-
Těsto nandáme buď do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy nebo pekáčku, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut. Vyzkoušíme špejlí.
-
Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
-
Bábovka je díky bramborám vláčná, kypřící prášky v ní cítit nejsou. Kdo chce, může ubrat cukr, těsto péct v pekáčku jako makovník a po zchladnutí přelít citronovou polevou. Po zaschnutí polevy krájet.
Poznámka od kuchařky
Bábovka není vlastní výroby (mák není můj šálek kávy), recept mám od tety, kde jsme byli na návštěvě a tam jsem ji i fotil. Všem moc chutnala, já byl jen pozorovatel 🙂