Suroviny
- 4 kg vepřové krkovice (může být i plec nebo kýta)
- 30 dkg sýra (já použila eidam)
- 40 dkg syrového sádla
- 95 g soli
- 4.5 g kmínu
- 4.5 g cukru
- 36 g česneku (já dávám 50 g)
- 31.5 g sladké papriky
- 9 g pálivé papriky (já dávám 6 g a 3 g chilli papriky, ale kdo nemá rád moc pikantní, tak chilli nedávat)
- 22.5 g pepře
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na 3 cm proužky (přes celou délku krkovice), sádlo na 2 cm kostky a sýr na ½ cm kostičky.
-
Maso i sádlo umeleme na masovém mlýnku na největší otvory, přidáme veškeré koření. Mícháme a masírujeme maso aspoň 20 minut. Pak přidáme sýr a ještě jednou promícháme.
-
Takto nachystanou směs plníme do střívek, přetočením rozdělíme na jednotlivé klobásy a dáme do lednice uležet na 24 hodin.
-
Druhý den aspoň hodinu před uzením vyndáme z lednice.
-
Zavěsíme do roztopené udírny a snažíme se udržovat teplotu max. na 60-65 C°, pomalu udíme tak 6 hodin.
Jakmile se klobásy začínají krabatit, máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
Jsem jen amatér a nějaký řezník by možná s něčím nesouhlasil, ale nám a všem co koštovali moooc chutnají. Ale je potřeba opravdu přesně dodržet váhy, je to přesné množství na 4 kg masa.