
Suroviny
20 porcí
- Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 70 g cukru
- 70 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 250 ml vlahého mléka
- 400 g švestkových povidel
- 2 lžíce mandlí, nejlépe nasekaných
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Nejprve jsem připravila kvásek.
Do vlažného mléka jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila droždí, přidala lžičku mouky, vše zamíchala a na teplém místě nechala vzejít kvásek. -
Mezitím jsem do mísy nasypala hladkou mouku, cukr, špetku soli, přidala vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. V robotu jsem nechala vypracovat těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Pokud by lepilo, přidejte trochu mouky.
-
Hotové těsto jsem přenesla na pomoučněnou plochu a krátce propracovala. Utvořila bochánek, vrátila do mísy, pomoučnila a na teplém místě nechala kynout hodinu.
-
Na pomoučněné ploše jsem vykynuté těsto rozválela válečkem na obdélník o tloušťce 1 cm a nakrájela čtverce asi 6 x 6 cm. Na každý jsem dala lžičku povidel a zabalila.
-
A tady pozor. Zpočátku jsem klasicky vrchní cíp přilepila na ten spodní, ale během kynutí se mi těsto oddělilo, proto jsem ten vrchní cíp znovu přetáhla přes spodní a zasunula do spodku těsta. No, podívejte se raději na video :).
-
Povrch každého kousku jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut. Po 15 minutách doporučuji kontrolovat – každá trouba peče jinak.
Poznámka od kuchařky
YouTube: https://youtu.be/dh0yTSnlnLE