„Kroupoto“ – kroupy s řepou (dýní)

49
- reklama -

Suroviny
2 porce

500 g předem uvařených krup
300 g červené řepy předem uvařené nebo očištěná dýně
1 lžíce rajského protlaku
1 cibule
bylinky dle chuti (tymián, šalvěj, oregano, libeček)
2-3 stroužky česneku
olej
sůl a pepř

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek a necháme ho krátce rozvonět.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme předem uvařenou řepu, pokrájenou na menší kostičky nebo na kostičky pokrájenou dýni, osolíme, opepříme, přidáme bylinky dle chuti, protlak a krátce osmažíme. Je-li třeba, můžeme přidat trošku vývaru (dvě, tři lžíce).

  3. Nakonec přisypeme předem uvařené kroupy v osolené vodě, promícháme, případně ještě osolíme, opepříme a můžeme podávat.
    Podáváme samostatně, výborné je například i doplněné kozím sýrem nebo klidně jako přílohu, například k přírodnímu masu. Vše dle vlastní chuti.

Poznámka od kuchařky

Myslím, že by se řepa nemusela používat ani předvařená, pokud se nakrájí na malé kostičky a ještě prochází tepelnou úpravou, ale měl jsem předvařenou a stejně tak jsem s ní i pracoval dál… S dýní není problém, ta je měkká hned po osmažení.