Nadýchaný závin bez kynutí

161
- reklama -

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
1 vanilkového cukru
sůl – špetka
citronová kůra dle chuti
prášek do pečiva – půl balení
21 g droždí – půl kostky
1 vejce
100 ml oleje
2 lžíce rumu
cca 130 ml mléka
Dále dle chuti:
náplň ořechová, maková, tvarohová
povidla či rozvary
ovoce dle chuti i v kombinaci s náplní
drobenka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme v míse s citronovou kůrou, cukry, solí a práškem do pečiva. Do středu uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trošku mléka a droždí necháme rozpustit. Poté přidáme vejce, zbylé mléko a olej a vypracujeme hladké, vláčné, nelepivé těsto, které na pomaštěném nebo pomoučněném stole vyválíme a poklademe náplní.


    Zobrazit celý recept

  2. Náplň dáváme dle vlastní chuti. Můžeme použít makovou nebo ořechovou, tvarohovou či z povidel nebo marmelády, samozřejmě i v kombinaci s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, jablečné nebo hruškové rozvary, případně jen skořici nebo kakao, smíchané s krupicovým cukrem a pokapané máslem. Vše dle vlastní chuti.

  3. Plát, který jsme potřeli náplní dle vlastní chuti zavineme, kraje podsuneme nebo zatlačíme dovnitř, vložíme na plech s pečícím papírem (fólií) a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, po pár minutách (cca10 -12) ztlumíme na 160 a dopékáme dozlatova.
    Já pekl v remosce, tak, že jsem závin stočil do věnce a pekl cca 40 minut.

  4. Závin můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejce, posypat vanilkovým cukrem nebo drobenkou.
    Krájíme po vychladnutí a před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Závin je rychlý, vláčný, časově nenáročný, s libovolnou náplní.