Suroviny
14 porcí
- 28 dkg másla
- 28 dkg moučkového cukru
- 18 dkg namletých vlašských ořechů
- 18 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce rumu
- 6 bílků
- Krém:
- 6 žloutků
- 25 dkg moučkového cukru
- Poleva:
- 10 dkg čokolády na vaření
- 5 dkg tuku
- 2 lžíce 31% šlehačky
Postup přípravy receptu
-
Troubu zapneme na 180°C. Formu o velikosti přibližně 32×22 cm vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Vezmeme dvě mísy, do jedné dáme bílky a ušleháme tuhý sníh. Do druhé dáme moučkový cukr, povolené máslo, rum a ušleháme do pěny. Přidáme 1/3 sněhu z bílků a rozšleháme.
Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, zamícháme a přidáme namleté ořechy. Nakonec do těsta zlehka vmícháme zbylý sníh. Rovnoměrně rozetřeme do formy a pečeme 30-35 minut dozlatova. -
Krém připravíme tak, že ušleháme moučkový cukr se žloutky do nadýchané pěny a ihned ho nalijeme na horké těsto, které vyndáme z trouby a rovnoměrně rozetřeme. Necháme do druhého dne zaschnout.
-
Druhý den dáme do misky na kousky nakrájený tuk, kousky čokolády a na 200 W na 3 minuty zahřejeme v mikrovlnné troubě (musíme nejméně dvakrát zamíchat), nebo ve vodní lázni na kamnech. Zamícháme do řidší kašičky, přidáme 2 lžíce šlehačky, opět rozmícháme dohladka a nalijeme na řezy. Poleva musí být řidší, aby se dobře roztekla. Můžeme posypat sekanými ořechy nebo po nakrájení jednotlivých kousků nastříkat šlehačku, podobně jako zdobíme rakvičky.
Poznámka od kuchařky
Recept mám 50 roků. Je to rodinný řez, který pečeme každé svátky nebo na oslavy.