
Suroviny
na hlubší plech
- 3 domácí vejce (já dal 4 kupovaná)
- 450 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 180 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 160 ml oleje
- 220 ml mléka
- citronová kůra dle chuti
- cca 600 g očištěného červeného rybízu (nebo višně)
- drobenka – není nutná
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce dáme do mísy a s cukry je vyšleháme do husté pěny. Poté přidáme olej s vlažným mlékem, promícháme, nasypeme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou. Vše řádně promícháme, část těsta nalijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu, rozetřeme, posypeme polovinou rybízu, nejlépe ne zcela rozmrzlého nebo čerstvého, tu přelijeme zbylým těstem, opět rozetřeme a to posypeme zbylým rybízem.
-
Kdo chce, může koláč před pečením posypat drobenkou, ale je výborný je i bez ní.
-
Pečeme v předehřáté troubě (na 170) dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.
-
Po vychladnutí pokrájíme a podáváme. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Recept je od babiččiny kamarádky z mládí. Našel jsem ho mezi jejími recepty a protože mi v mrazáku překážela mistička s rybízem… Rybíz není zrovna ovoce, které bych vyhledával, ale koláč nám moc chutnal.
V poznámce ještě stálo, že rybíz lze zaměnit za višně bez pecek, též částečně zmrzlé nebo čerstvé.









