
Suroviny
3 porce
- 3 velké brambory (cca 250 gramů na kus)
- 2 stroužky česneku
- 1 plnější lžička mleté sladké papriky
- drcený kmín dle chuti
- pepř mletý
- sůl
- 100 g uzeného masa z plece, ramínka…nebo z kuřete
- Dále:
- 300 – 350 g kysaného okapaného zelí
- 200 g uzeného masa
- 1 rovná lžička mleté sladké papriky
- 1 – 2 stroužky česneku
- sůl, je-li třeba
- máslo
- pepř mletý a drcený kmín dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, opatrně vydlabeme do „lodiček“, lodičky naskládáme do olejem nebo sádlem vymazaného pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.
-
Vydlabanou část brambor v míse rozšťoucháme vidličkou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným česnekem, paprikou, kmínem a vše společně promícháme, přisypeme a vmícháme pokrájené uzené maso. Touto směsí pak naplníme vydlabané brambory.
-
Okapané zelí překrájíme na menší kusy a dáme do mísy, ochutíme solí (pokud je uzené slanější, solit nemusíme), paprikou, česnekem a přidat můžeme i pepř a trošku drceného kmínu, vše dle vlastní chuti. Přisypeme pokrájené uzené maso, promícháme a na každou bramboru navršíme kopeček této zelné směsi, kterou na brambory rovnoměrně rozdělíme.
-
Nakonec na každou bramboru dáme kousek másla, pekáček nebo remosku zaklopíme a pečeme cca 30 minut, v předehřáté troubě na 180 °C.
Poznámka od kuchařky
Recept na plněné brambory jsem zahlédl minulý týden u Kluků v akci a upravil podle našich chutí tak, aby nám všem doma chutnalo. Kluci dělali brambory z uzeného kuřete, já z uzeného ramínka, které máme mnohem radši, přidával jsem uzené i do bramborové směsi místo cottage… Kluci brambory pekli v alobalu, což mi nepřijde nijak podstatné, co do konečné chuti plněných brambor…
…a bylo to výborné 🙂