
Suroviny
4 porce
- Těsto:
- 1 kg brambor
- 1 hrnek hrubé mouky
- na špičku nože prášku do pečiva
- 1/2 kávové lžička octa
- 2 vejce
- sůl podle chuti – cca třetina polévkové lžíce
Postup přípravy receptu
-
Den předem ve slupce uvařené brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
-
Dáme vařit v hrnci osolenou vodu, aby byla vroucí pro vaření kopýtek.
-
K bramborám přidáme ostatní ingredience a zaděláme těsto, z kterého tvoříme válečky o průměru cca 4 – 5 cm. Ty kónicky krájíme ostrým namočeným nožem tak, aby šikmými řezy vznikly tvary podobné kopýtkům. Ihned nařezané kousky – kopýtka – vkládáme do vroucí vody. Hotová jsou hned, jak vyplavou na povrch. Po vyndání do mísy je zakapáváme troškou oleje, aby se neslepovala a takto jsou připravena k podávání.
Poznámka od kuchařky
Kopýtka podáváme všude tam, kam bychom dali bramborové knedlíky. Jsou dobrá i jako samostatné jídlo s osmaženou cibulkou, případně na sladko zasypané osmaženou strouhankou s cukrem či sladkým mákem.
Jsou jemnější a více „bramborovější“, než klasické bramborové knedlíky, určitě stojí za to je vyzkoušet – jistě nezklamou.









