Suroviny
2 porce
- 2 kachní prsa
- sůl
- pepř mletý
- 1 větší jablko
- 1 hruška
- 2 lžíce rozinek
- voda nebo víno
- citronová šťáva a kůra
- 3-4 plátky zázvoru
- 1 lžička medu nebo cukru třtinového či krupicového
- solamyl
Postup přípravy receptu
-
Kachní prsa očistíme, kůži pokrájíme do mřížky, z obou stran osolíme a opepříme.
-
Jablka a hrušky oloupeme a odstraníme jádřince. Pokud ovoce nemá silnou slupku, část jí můžeme ponechat. Rozinky namočíme do trošky vody nebo sladšího vína.
-
Pánev nasucho rozehřejeme, do ní následně dáme smažit připravená kachní prsa, nejprve kůží dolů a po úplném osmažení kůže dozlatova je otočíme a osmažíme i z druhé strany. Pokud chceme, můžeme kachní prsa dále smažit i ze všech stran, tj. i z boků a následně zabalit do alobalu a nechat tzv. dojít, nebo je přeložíme do pekáčku a vložíme je ještě na cca 8 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.
-
Během času, kdy máme v alobalu nebo troubě téměř hotová prsa, z pánve slijeme téměř všechen přebytečný tuk z vysmažené prsní kůže, do pánve přisypeme na kostky pokrájené ovoce, dle chuti čerstvě nastrouhanou kůru, cca lžíci citronové šťávy, rozinky i s vínem či vodou a na jemno nasekaný zázvor, který dodá ovocné směsi pikantnost. Po velmi krátkém osmažení na chviličku pánev zaklopíme a vše společně podusíme, je-li třeba, podlijeme vodou nebo vínem.
-
Na závěr, po odklopení, zaprášíme ovoce zlehka škrobem, jen trochu, postačí jen taková větší špetka mezi prsty, ovoce promícháme, dosladíme lžičkou medu, přidáme pár lžic vody.
-
Hotovou ovocnou směs nandáme na předehřátý talíř k další, námi vybrané příloze (kaše, šťouchané brambory, noky, opečené tousty…) a až na konec pokrájíme kachní prsa šikmo na plátky, které poskládáme na ovoce.
-
Kdo nesmí nebo nemá rád med, může dosladit třtinovým cukrem nebo dá do pánve jako první zkaramelizovat s ovocem trochu cukru krupice.