Suroviny
50 ks
- Korpus košíčků:
- 2 žloutky
- 240 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 360 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- kůra z půlky citronu
- Na karamel:
- 220 g cukru krystal
- 100 g másla
- 150 g smetany 33%
- špetka soli
- Čokoládová ganache:
- 150 g čokolády 72%
- 150 g smetany
- sekané ořechy na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme těsto na košíčky. Všechny ingredience spojíme, zabalíme do folie a necháme do druhého dne uležet.
Následující den vezmeme košíčkové formičky, do kterých dáme těsto, ale jen po stranách. Košíček nesmí být vyplněný celý, musí v něm být důlek vyplněný těstem.
Natlačíme těsto do košíčků a dáme péct na 180 stupňů na 10 minut. Poté košíčky vyndáme z formiček a připravíme karamel a čokoládovou ganache. -
Na tekutý karamel si vezmeme hrnec, kam vsypeme cukr, který na mírném ohni za stálého míchání zkaramelizujeme (musí být tekutý). Poté do hrnce opatrně přidáváme máslo a pak smetanu a špetku soli. Za stálého míchání vznikne tekutý karamel. Naléváme jej do vychladlých košíčků a dáme na chvíli do lednice, než přidáme poslední vrstvu.
-
Na čokoládovou ganache ohřejeme smetanu, do ní vložíme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Poté promícháme a čokoládovou ganache přelíváme karamel v košíčcích. Nakonec ozdobíme sekanými ořechy a můžeme servírovat.