Suroviny
- 1 kg vepřové krkovice
- sůl
- kmín
- česnek
- cibule
- sádlo
- trošku hladké mouky na šťávu z masa
- Zelí:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl a pepř
- kmín
- 2 hřebíčky
- 2 dl červeného vína
- půlka jablka
- cukr podle chuti
- ocet
- Bramborové knedlíky:
- 600 g brambor uvařených den předem ve slupce
- 1 lžička soli
- 200 g hrubé mouky
- 1 vajíčko
Postup přípravy receptu
-
Maso osolíme, pokmínujeme, dáme do pekáče, přidáme česnek, větší kusy cibule a sádlo. Přikryjeme a pečeme v troubě, před dokončením pečení odkryjeme.
Měkké maso vyjmeme, pekáč umístíme na sporák a šťávu z masa vysmahneme. Pak trošku zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou. Dobře rozmícháme a provaříme. -
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrouhané zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme hřebíček, cukr dle chuti, nastrouhané jablko a podlijeme vínem. Necháme odkryté, aby vyšel alkohol a pak přikryjeme pokličkou. Dusíme a pokud je třeba, podlijeme ještě trochou vody, trošku zaprášíme moukou, dobře promícháme a dochutíme octem.
-
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vajíčko, mouku a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly a uválíme z nich válečky. Vaříme je v páře 20 minut. Pokud je vaříme v parním hrnci, tak každý knedlík potřeme jemně olejem, aby se nepřilepily. Pokud je chceme vařit ve vodě, vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.