Suroviny
- 1 kg brambor
- 2 polévkové lžíce soli
- 1 lžíci provensálského koření
- 1 svazek ředkviček
- 2 svazky pórku
- 1 stroužek česneku
- 2 kelímky plnotučného jogurtu
- čerstvě namletý bílý pepř
- 2 vejce
- svazek pažitky
- 1/4 kg tvarohu
- 5 lžic mléka
Postup přípravy receptu
-
Brambory důkladně omyjeme a rozpůlíme. Plech na pečení posypeme solí a bylinkami. Půlky brambor klademe řeznou plochou na plech a v předehřáté troubě a pečeme asi 45 minut.
-
Mezitím opereme ředkvičky a pórek. Ředkvičky nakrájíme na drobné tyčinky, pórek na proužky. Oloupaný česnek nakrájím na plátky nebo rozdrtíme.
-
Jogurtovou omáčku připravíme smícháním jogurtu s nakrájenými ředkvičkami, pórkem a česnekem (část zeleniny dáme bokem na ozdobení). Směs osolíme a opepříme. Misku naplníme omáčkou a ozdobíme ředkvičkou a pórkem.
-
Na tvarohovou omáčku si uvaříme vejce natvrdo asi 10 minut. Opranou pažitku drobně pokrájíme. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tvaroh dohladka rozmícháme s mlékem, pokrájenou pažitkou a vajíčkem. Osolíme a opepříme.
-
Brambory podáváme s těmito omáčkami. Výborné je to s vychlazeným kefírem, nebo podmáslím.