Suroviny
- 600 g vepřové kýty
- 500 g brokolice
- 200 g mrkve
- 150 g sýru s modrou plísní (niva)
- 1 dl smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Kýtu nakrájejte na čtyři stejně velké plátky, naklepejte, osolte a opepřete. Plátky poprášené hladkou moukou opečte na olivovém oleji. Pak je vyjměte a šťávu vypečte na tuk, zaprašte ji zbylou moukou, zalijte 0,5 l vody nebo vývarem a vařte asi 5 minut.
-
Plátky rozložte do kastrůlku a v troubě vyhřáté na 180 °C je poduste pod pokličkou doměkka. Brokolici uvařte ve vroucí vodě do poloměkka a okamžitě ji zchlaďte v ledové vodě, aby nezhnědla. Z oškrábané mrkve vykrájejte lístečky a uvařte je stejně jako brokolici. Hotové plátky rozložte na zapékací mísy, přelijte je omáčkou ze smetany s nastrouhaným sýrem a rozšlehaným vejcem, přidejte růžičky brokolice s lístky mrkve a zapečte.
-
Šťávu povařte, aby zhoustla, dochuťte solí, pepřem a před podáváním ji přelijte přes zapečené plátky.