Suroviny
- 8 rajčat
- 2 cibule
- 8 stroužků česneku
- panenský olivový olej
- 1 lžička oregana
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička petrželové nati (může být i sušená)
- pepř
- pálivá paprika nebo 1 feferonka
- sůl
- 80 g másla
- parmazán
Postup přípravy receptu
-
Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru. Nakrájenou cibuli na něm lehce opražíme a přidáme rajčata nakrájená na osminky. Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí.
-
Osolíme, opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme na jemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit.
-
Hotovou pomarolu necháme na teple, než se uvaří špagety. Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu.
-
Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut al dente (na skus pevné). Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem.
-
Podáváme samostatně – každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti. Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem.
Poznámka od kuchařky
K pití doporučuji červené víno, může však být i bílé.