Slané preclíky

136
- reklama -

Suroviny

300 g hladké mouky
60 g tuku
1/2 žloutku
20 g droždí
špetka cukru na kvásek
asi 1/8 l mléka
mák
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme se špetkou cukru, lžící vlažného mléka a s troškou mléka na kašičku.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy dáme zahřátou mouku, rozpuštěný tuk, žloutek, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto a necháme vykynout.

  3. Pak je vyválíme, nakrájíme na kousky, z nichž utvoříme váleček, který spojíme v preclík. Znovu necháme kynout.

  4. Mezitím v širokém kastrole přivedeme vodu k varu a do vařící vody vhazujeme vždy několik preclíků najednou, vařečkou jimi pohneme a když plavou, vybereme je vařečkou a vložíme na pomaštěný plech, posypeme mákem a v horké troubě hned upečeme.