- reklama -
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 60 g tuku
- 1/2 žloutku
- 20 g droždí
- špetka cukru na kvásek
- asi 1/8 l mléka
- mák
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme se špetkou cukru, lžící vlažného mléka a s troškou mléka na kašičku.
-
Do mísy dáme zahřátou mouku, rozpuštěný tuk, žloutek, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto a necháme vykynout.
-
Pak je vyválíme, nakrájíme na kousky, z nichž utvoříme váleček, který spojíme v preclík. Znovu necháme kynout.
-
Mezitím v širokém kastrole přivedeme vodu k varu a do vařící vody vhazujeme vždy několik preclíků najednou, vařečkou jimi pohneme a když plavou, vybereme je vařečkou a vložíme na pomaštěný plech, posypeme mákem a v horké troubě hned upečeme.
Kuchař: toprecepty.cz