Pečená jelení kýta nebo plecko

324
- reklama -

Suroviny

1 kg jelení kýty nebo plecka
10 dkg slaniny
8 dkg másla
sůl
2 středně velké cibule
3 kostky cukru
4 hřebíčky
8 kuliček pepře
malá kávová lžička čerstvého zázvoru
2 bobkové listy
citrónová kůra
citrónová šťáva
1/2 lžíce octa

Postup přípravy receptu

  1. Maso vykostíme, prošpikujeme slaninou, potřeme rozpuštěným máslem a na 2 dny uložíme do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Do kastrolu dáme máslo, na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, hřebíček, zázvor, pepř, cukr a podusíme do zhnědnutí.

  3. Na to vložíme maso, osolíme, přidáme bobkový list, citrónovou kůru, šťávu ze čtvrtky citrónu, ocet a dusíme doměkka. podle potřeby podléváme.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme moukou.

  5. Necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat ještě citrónovou kůru, šťávu.

  6. Maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do omáčky, aby se do masa nasákla.

Poznámka od kuchařky

Jako přílohu podáváme knedlíky.